fbpx

Skolios behandling vuxen & barn

Jag har ett rehabiliteringskoncept för idiopatisk skolios, för både barn och vuxna med diagnosen skolios, som går ut på att kombinera behandlingar, individanpassade träningsprogram för en framgångsrik rehabilitering och därmed bättre vardag för resten av livet.

Vad är idiopatisk skolios? Diagnosen idiopatisk skolios karakteriseras av ett omfattande koordinationsfel av hjärnans reflexmässiga styrning av kroppens muskler. Förenklat beskrivet aktiveras vissa muskler felaktigt och för mycket hela tiden och andra aktiveras inte alls. Obalansen medför att bl.a. ryggraden tvingas anpassa sig därefter. Beroende på vilken individuell obalans man har, kommer ryggens krökning att se lite olika ut för varje individ.


Skolios träning

Rehabilitering med metoden Spiral stabilisering innebär att träna hjärnan att styra muskelsystemet på artspecifikt korrekt sätt. Styrd specifik muskelträning kombinerat med specifik mjukdelsbehandling för att hjälpa kroppen att anpassa sig till en mer korrekt naturlig funktion. Med tiden kommer överanvända muskler gradvis slappna av och bli mer flexibla i takt med att understimulerade stärks och effektiviseras. Resultatet av detta blir att ryggrad och bröstkorg styrs, på ett naturligt sätt in i en rakare och mer symmetrisk form. Ju tidigare i livet denna koordinationsträning sätts in, desto bättre.

Vem kan rehabilitera idiopatisk skolios med Spiral stabilisering?

Att träna förmågan till spiral stabilisering är bra för alla människor. Framför allt för dig som vill påverka de bakomliggande orsakerna till utvecklandet av idiopatisk skolios. Oavsett hur många graders kurvatur du har, är stelopererad eller ej, ung eller gammal, bär korsett eller ej så är du kvalificerad till denna rehabiliteringsform. Utgångsförutsättningarna påverkar vilka, samt hur stora förbättringar som är möjliga att göra. Du behöver dessutom vara villig att träna regelbundet och helst ha en nära anhörig till din hjälp i större delen av rehabiliteringsprocessen. Upplägget för rehabiliteringsprogrammet här nedan är utifrån mångårig erfarenhet framtagen för att kunna genomföras i samklang med att vardagslivet fortgår. Vissa justeringar i planeringen av hur träffarna och tiden fördelas utifrån grundprogrammet görs vid behov, utifrån varje unikt fall, för att processen ska bli så effektiv som möjligt. 

Att genomgå lyckad rehabilitering av idiopatisk skolios är ingen ”quick fix”. Enstaka behandlingar under kort tid har begränsad effekt. Därför erbjuder jag enskilda individer ett 24-månaders program som är upplagt som följer.

 

Skolios behandling – individuellt program: 

Fas 1 Förberedelsefas 1 dag (6 timmar)

Dokumentation och analys. Föreläsning och genomgång av grundläggande individanpassade övningar och mjukdelsbehandling. Nära anhörig medföljer som blir utbildad i att utföra mjukdelsbehandling samt korrigerande av övningar.

 

Fas 2 Intensifieringsfas (månad 3–12, 4 kvartalsträffar a´ 3 timmar)

Intensifiering av mjukdelsbehandling och gradvis anpassade mer komplexa övningar för ökat rörlighet, koordination och gradvis ökad styrkeutveckling. Utbildning av nära anhörig i mjukdelsbehandling och korrigerande av övningar. Dokumentation och analys.

 

Fas 3: Utfasning (månad 12–24, 4 kvartalsträffar a´ 3 timmar)

Under denna period fasas patienten ut till eget rehabiliteringsansvar genom kontinuerlig träning och integrering av nytt inlärt rörelsemönster i alldagliga livet. Programmet avslutas efter ca 24 månader med en 3-timmars utvärderingsträff med dokumentation och analys samt skapande av uppföljningsplan för framtid.

 

Röntgenmätning av skoliosutvecklingen görs innan start samt efter 12 och 24 månader

 

Denna tjänst går endast att boka efter överenskommelse eftersom den är individanpassad och olika för alla. För mer information om detta samt prissättning mm. Ring 018-341919 eller maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.