Nacke och axlar (skuldergördel)


Slide
I kursen får du lära dig..
hur skuldergördeln fungerar
varför besvär och olika smärttillstånd uppstår
behandla dig själv
specifik rörelsefrämjande stretching
korrigerande funktionell träning
hur du kan må & fungera bra på lång sikt
Slide
Kurskostnad

Priset som anges inkluderar moms och kursen kan köpas med eller utan gummiexpander.

1795 kr (exkl. gummiexpander)
2310 kr (inkl. gummiexpander)
Slide
Kursinnehåll
100 dagar access till kursportalen
Föreläsningar & instruktionsvideos
Anpassade träningsprogram
Nedladdningsbara kursdokument
1 st. gummiexpander (som tillval vid kursbetalning)
Mailledes kurssupport av Magnus Fredriksson
Rabatt på individuella onlinemöten
Kurstillbehör

Du kommer under kursens gång behöva använda diverse tillbehör för självbehandling. De flesta har redan det nödvändigaste hemma, men se till att du har följande:

Bollar i olika storlek (tennisboll, fotboll, medicinboll etc.)
Foamroller (kan ersättas av brödkavel)
Ett kvastskaft e.dyl
Någon form av gummiband/ linor. Jag rekommenderar kursens gummiexpander som är tillverkad speciellt för ändamålet.
Slide
Kursupplägg
Kursen är indelad i 3 faser. Avlastning, koordination samt uthållighet
Du guidas genom de olika faserna via en inlärningsväg, där föreläsningar varvas med praktiska övningar
Det pedagogiska upplägget är anpassat för att passa alla oavsett status (grad av besvär)
Du får tips och rådgivning kring hur du kan tänka och agera här och nu samt för framtiden
Slide
Skuldergördeln, vad består den av och hur fungerar den?

Skuldergördlarna omfattar området från skallbasen till nederkant av skulderbladen. Ryggdelen av gördelområdet är anpassad för både statiskt och dynamiskt användande medan axel/ arm/ hand är anpassade för dynamiska komplexa rörelser, som kräver väl fungerande rörelseförmåga och koordination. "För mycket" statisk belastning av gördeln som helhet eller delar av den, tvingar hjärnan att omkoordinera hur rörelser tas ut i den, vilket över tid skapar diverse smärttillstånd och begränsningar. I den här kursen får du lära dig hur allt hänger samman och hur du tänka, vad/ hur du kan göra för att eliminera obalanserna.

Slide
Vad händer när gördeln
inte fungerar?

De vanligaste bakomliggande orsakerna bakom upplevda besvär från gördeln uppstår successivt över tid. Muskler, senor, skelett, brosk m.m. får ta konsekvenserna av långvariga fel- och överbelastningar. Besvär kan, för vissa, debutera akut hastigt och för andra mer successivt över tid.

Muskler som används för mycket blir stela och ineffektiva, gör ont och skapar över tid förändringar i hur rörelseuttagen sker i gördeln. Varje enskild muskel är beroende av en balans mellan aktivering och återhämtning för att kunna fungera optimalt. Varje enskild muskel är också beroende av att vara en del av en funktionellt muskelsystem som fungerar. Överbelastningar på muskler och tillhörande muskelfästen gör ont och kan trigga svullnader/ inflammatoriska reaktioner som i sin tur kan påverka nerver kärl m.m. Obs! En mjuk avspänd muskel gör aldrig ont.

Felaktig fördelning av rörelse och tryck på skuldergördelns tillhörande ryggdiskar, skelett, ledbrosk, ligament m.m. kommer över tid bidra till att strukturerna slits mer och snabbare än dem hinner läka. Det kan liknas vid en lågintensiv repetitiv ”stukning” som kontinuerligt triggar inflammatoriska reaktioner. Tillåts processen fortgå kan skadorna även observeras via diverse röntgenmetoder och vanliga diagnoser (namn på skadorna) är diskbråck, artros, degenerativa förändringar, SRS (segmentell rörelsesmärta) m.m. Den rörelsemässiga obalansen behöver återställas och bibehållas för att nå hållbar förbättring. Här kan du se en röntgenbild på ett förvärvat diskbråck i halsryggraden.

Hos vissa individer utvecklas de tryck- och rörelsemässiga förändringarna i axlar som en konsekvens av akut skada, men vanligast är en successiv förvärvning av diverse muskel- och bindvävsstelheter kopplade till livsstilen. Hjärnan tvingas frångå de nedärvda rörelsestereotyperna och skapa nya rörelsemönster som påtvingar felbelastningar på muskler, ligament, brosk, ben m.m. Här kan du se en röntgenbild på när ledkulan i axeln kläms upp mot "skuldertaket".


eLearning software by JoomlaLMS
Copyright © 2006 - 2024