Särstavägen 1, 74140 Knivsta 018341919
Slide
..den naturliga vägen till funktion & hälsa
Slide
..den naturliga vägen till funktion & hälsa

Idrottsskador och överbelastning

Idrottande och framförallt prestationsidrott ställer höga krav på att kroppens rörelsesystem fungerar på ett optimalt sätt. Successiv inträning av styrka, rörlighet, koordination behöver balanseras upp med tillräcklig återhämtning och relevant näringsintag, för att kroppens förmågor och vävnader ska kunna anpassa sig utan att inte ska riskera "gå sönder i onödan". Dock går idrottare sönder av olika anledningar vilket tvingar till långa återhämtnings- och rehabperioder. Många är ovetande att de allra flesta idrotter, över tid, påtvingar kroppen betydande obalanser mellan vertikala- och spirala muskelsytemen i kroppen. Obalanser som för den aktive innebär att hen inte kan utnyttja full kraftutveckling samt att risken för överbelastningsskador ökar, då relativ överanvändning av vertikala muskelsystemet skapar interna muskulära koordinationsnedsättningar och ineffektiva muskler. Enskilda muskler och hela muskelkedjor får svart att aktiveras och slappna av vilket förändra rörelsemönster och hur kroppens olika delar belastas. Har du smärta och värk på grund av överbelastning?

 

Hur kan spiral stabilisering hjälpa dig?

Spiral stabilisering kan hjälpa dig som sysslar med prestationsidrott och skaffat dig idrottsskador, eller dig som har en överbelastning på något sätt. Man kan också jobba med denna metod i förebyggande syfte, för att bli starkare och skapa en bättre balans i kroppen.

Jag hjälper dig identifiera vilka obalanser du har i din kropp och hjälper dig att komplettera din nuvarande träning med SPS-övningar som koordinerar, stärker samt gör dig uthålligare i dina grundläggande medfödda rörelser (gå, springa, krypa, kasta, dra m.m.) vilket är fördelaktigt för all typ av idrottsutövande.

Men det unika med spiral stabilisering är att oavsett idrott kan metoden användas för att hjälpa utövaren att lära sig avlasta kroppen i tillräckligt hög dos, för att maximal anpassning av HELA kroppen kan äga rum under karriären. Det ger goda marginaler till onödiga skador och möjliggör större underkastelse av träningsdos. Jag utformar relevanta övningsprogram på individ- och gruppbasis för att förebygga obalanser. Om idrottsskadan redan ägt rum, appliceras spiral stabilisering för att, tillsammans med annan behandling, optimera läkningsförutsättningarna.

Läs mer om spiral stabilisering eller mina behandlingar. 

Slide