Särstavägen 1, 74140 Knivsta 018341919
Slide
..den naturliga vägen till funktion & hälsa
Slide
..den naturliga vägen till funktion & hälsa

Hallux valgus - Plantar fasciit eller Hälsporre?

Diagnoser på nedre extremiteter som Hallux valgus, Plantar fasciit m.m. är en logisk anpassning av kroppen till en belastning med förhöjd vertikal belastning, som uttrycker sig bland annat i foten. I regel är det inte fel på foten från början, utan foten får ta smällen för den felaktiga belastningsbild som kommer ovanifrån. Ibland orsakas och förvärras dessa tillstånd av direkta skador. Oavsett anledning till diagnoserna är rehabiliteringsstrategin relativt enkel.

 

Har du Plantar fasciit eller Hälsporre?

Plantar fasciit och hälsporre är diagnoser som bör likställas med varandra. Det är ofta samma funktionella störning som ligger till grund för diagnoserna. Skillnaden är att hälsporre uppstår efter att grundproblemen tillåtits pågå längre tid. Förenklat löser man de bakomliggande orsakerna genom att lära sig träna upp kroppens helhetsstötdämpning med bl.a. hjälp av SPS-övningar kombinerat med lokalbehandling av foten, samt att lära sig belasta foten på ett naturligt sätt. Boka en tid hos mig så hjälper jag dig på vägen..


Hallux valgus behandling och hjälpmedel

Målet är att, som för de flesta diagnoser, skapa förutsättningar och gradvis anpassa individen till artspecifik korrekt belastning på hela kroppen under stillastående och förflyttning vid Hallux valgus-problem. Ortoser, skoinlägg m.m. kan ibland användas parallellt under rehabiliteringen men bör gradvis fasas ut allt eftersom den spirala stabiliseringsfunktionen tränas upp.

Slide
Vertikal belastning på foten
Korrekt spiral stabilisering av foten
Spiral stabiliseringskedja stabiliserar foten